Citroen najavil posodobljeno hidropnevmatsko vzmetenje

  • 26.11.2015
  • Žane Kurent
#

Citroenova vozila so bila od nekdaj znana po neverjetnem sistemu vzmetenja, ki je prinašal nadpovprečno udobje. Hidropnevmatsko vzmetenje je v času 2. svetovne vojne iznašel Paul Magès, takratni delavec v citroenovi tovarni. Tisti čas je bil ta sistem tako inovativen, da so ga po citroenovem načrtu povzeli tudi pri rolls-roycu, maserratiju in mercedes-benzu.

citroen-pripravlja-revolucionarno-vzmetenje-1448487674

Citroen je prvič hidropnevmatsko vzmetenje uporabil leta 1954 pri vozilu Traction Avant 15H in leto dni kasneje pri prvem citroenu DS. Hidropnevmatskega vzmetenja so se posluževala tudi vojaška vozila.

Leta 1990 je citroen naredil korak naprej. Vzmetnje so nadgradili z modernimi senzorji, vozniku pa omogočili izbiro športnega ali komfortnega tipa nastavitev. Se še spominjate citroena XM in xantie?

citroen-najavil-posodobljeno-hidropnevmatsko-vzmetenje-1448488211

citroen-najavil-posodobljeno-hidropnevmatsko-vzmetenje-1448487935

Tretja generacija hidropnevmatskega vzmetenja je prišla na trg leta 2001. Z njo je dominiral citroen C5, ki ga v sodobnejši obliki poznamo še danes. Še sedaj se spominjam dolge testne vožnje proti Češki, ko je vseh pet potnikov v udobni vožnji preživelo več ur dolgo pot. (Preberite si test citroena C5 crosstourer).

Kaj pravi prihodnost?

Citroen je objavil sporočilo za javnost, da lahko leta 2017 pričakujemo nov revolucionaren sistem vzmetenja, vendar natančnejših podatkov še ne morejo razkriti. Kljub temu, da znamka citroen spada pod koncern PSA (Peugeot, Citroen, DS), sestrske znamke te tehnologije ne bodo imele.

Razlaga hidropnevmatskega vzmetenja

  • Vir: Citroen, Wikipedia
  • Foto: Citroen, Wikipedia

AKTUALNO