Citroen CX slavi 40 let

  • 28.08.2014
  • Uredništvo
#

Citroen CX je bil prvič predstavljen leta 1974 na pariškem avtomobilskem salonu. Bil je drzen in moden in ponujal kreativne odgovore na izzive tistega časa. Uvedel je dizelski pogon s turbo polnilnikom, izvedenko GTi in hidropnevmatsko vzmetenje za neskončno udobje.

citroen-cx-slavi-40-let-1409216182

Ta 4,63 metra dolga dvoprostorska limuzina, ki jo je oblikoval Robert Opron, je prva limuzina v zgodovini znamke citroen ki je opremljena z dizelskim motorjem. S tem modelom je citroen osvojil trg velikih evropskih limuzin, saj je ponudil alternativo bencinskim motorjem. Eno leto po naftni krizi leta 1973 je tržna znamka, ki je že tedaj posebno pozornost namenjala stroškom uporabe, s svojimi inovacijami ponudila učinkovite motorje z vidika udobne vožnje in obenem porabe goriva. Aerodinamika tega modela igra pomembno vlogo pri doseganju teh dveh ciljev, saj kratica CX označuje njegov nizek koeficient aerodinamičnega upora na enoto čelne površine vozila.

V naslednjih letih so pri tržni znamki nadaljevali s tehničnimi spremembami in razvojem modela CX, in sicer so leta 1975 predstavili karavansko različico, leta 1977 športno izvedenko 2400 GTi z elektronskim vbrizgavanjem, ki je v tistem času veljala za najhitrejšo francosko limuzino, leta 1978 pa še 28 cm daljši model Prestige.

CX je bil cenjen zaradi svojega stila in tehnološke drznosti, a bil je tudi izjemno udoben. Od modela DS je podedoval hidropnevmatsko vzmetenje s stalno višino podvozja, zaradi česar je imel brezhibno lego na cesti, od modela SM iz leta 1970 pa progresivni servovolan s samodejnim vračanjem v ravno linijo. Udobje najdemo tudi v njegovih inovacijah za enostavnejšo uporabo. Izum C-matic, to je pretvornik navora, je omogočil ukinitev pedala sklopke in posledično ponudil več prostora za bolj sproščeno počutje. Ne smemo pozabiti še na dizajn potniškega prostora: da je vozniku priročnejše, je vozniško mesto futuristično oblikovano in ima vsa upravljalna stikala na dosegu roke, tik ob volanu. 

  • Vir: Citroen
  • Foto: Citroen

AKTUALNO