Čarovnija odpiranja prtljažnih vrat pri ford kugi

  • 10.02.2014
  • Nejc Kovačič
#

Vsi smo se že znašli v situaciji, ko smo odpirali prtljažna vrata s polnimi rokami nakupovalnih vrečk. V najhujših primerih je ta dan ravno deževalo in ker nikakor ne želimo zmočiti izdelkov, se trudimo z eno roko poiskati ključe ter odpirati umazana vrata, medtem ko z drugo lovimo ravnotežje.

Do zdaj je bila edina rešitev daljinsko upravljanje vrat, pri čemer pa spet potrebujemo prosto roko, saj aktiviramo odpiranje s pritiskom na gumb. Pri fordu so se odločili narediti konec takšnim mukam vsakodnevnega življenja.

Ford kuga je že od lanskega leta na voljo s tehnologijo prostoročnega odpiranja prtljažnih vrat. Za odpiranje zadošča preprost zamah z nogo pod zadnjim odbijačem in že lahko odložimo stvari ter z drugim zamahom tudi zapremo prtljažna vrata. Seveda morate imeti v žepu ključ, ki ga avto zazna in sproži senzorje. Delovanje je podobno kot pri igralnih konzolah Wii ali Kinect, kjer naprava išče določene gibe. Tako tudi fordovi senzorji iščejo gesto, kar je premik in odmik noge v vidno polje pod zadnjim odbijačem. Ob zaprtju prtljažnika se senzorji zaklenejo za zaščito pred ovirami.

V nemškem podjetju Brose Fahrzeugteile, ki so glavni dobavitelj tehnološko naprednega sistema za ford v Evropi, zagotavljajo, da je bilo pri razvoju ogromno ur vloženih v izogib lažnim sprožilcem kot so domače živali, močan pretok deževnice pod vozilom, otroška igrača, žoga ali mimoidoči sprehajalec. Odpiranje dejansko sproži le pristop k zadnjemu odbijaču ter zamah noge. Uporabna rešitev, ki bo marsikomu olajšala vsakodnevna opravila.

Ford je svojo tehnologijo predstavil že leta 2012 na avtomobilskem salonu v Ženevi. Od lani pa je na voljo tudi za evropski trg. Izkazala se je za zelo priljubljeno, saj se je v letu 2013 kar 48 odstotkov novih kupcev odločilo za naročilo prostoročnega odpiranja prtljažnih vrat, po statističnih podatkih pa zmaga Nizozemska, saj se je s tehnološko naprednejšo ford kugo odpeljalo kar 94 odstotkov kupcev.

Galerija: Novi ford kuga

GALERIJA

  • Vir: www.extremetech.com
  • Foto: Ford

AKTUALNO