BMW razvija avto, ki ga boste lahko parkirali s pametno uro

  • 26.12.2014
  • Andrej Jama
#

Pri BMW razvijajo sistem za parkiranje, ki ga bo možno upravljati kar s pametno uro na zapestju. Električni BMW i3, s številnimi senzorji za prepoznavo okolice, bo januarja 2015 predstavljen na sejmu CES v Las Vegasu. Voznik naj bi s pametno uro preko aplikacije aktiviral asistenta za parkiranje imenovanega "Remote Valet Parking Assistant", ki bo vozilo vodil do prostega parkirnega prostora, s pomočjo kartografije.

Vozilo bo uporabljalo številne tehnologije laserskih senzorjev, ki bodo poročali o dogajanju okolice, v kombinaciji s kartografijo, da bo lahko BMW brez praske prispel na parkirno mesto.

GALERIJA

Prototip BMW-ja i3 je imel s parkiranjem v preteklosti kar nekaj težav., kar je razumljivo za koncept. Prejšnji poskusi avtomatskega parkiranja so kljub precej detaljni kartografiji mnogokrat spodleteli. BMW v zadnjem sporočilu javnosti pravi, da bodo na CES-u 2015 predstavili številne inovativne funkcije modela i3 in "možnost vožnje popolnoma brez nesreče".

Začetki: BMW i3 parkira, medtem ko ste vi na kavi

BMW na funkciji avtomatskega parkiranja (in vožnje) dela že kar nekaj časa in sedaj, ko je Google najavil popolnoma delujoč avtomobil brez voznika, jim že nekoliko teče voda v grlo. Je pa seveda dejstvo, da je pri avtonomnih avtomobilih najbolj pomembna varnost voznikov in drugih udeležencev v prometu, zato nihče ne sme biti preveč neučakan.

Časi, ko bomo lahko med vožnjo v miru zadremali se približujejo, a kljub temu niso še tako zelo blizu.

  • Vir: Mashable
  • Foto: BMW

AKTUALNO