BMW M2 - strup je v majhnih stekleničkah

  • 15.10.2015
  • Žane Kurent
#

Nekateri modeli padejo v pozabo. Drugi postanejo prodajna uspešnica. Obstajajo tretji, ki jih okronamo v legende. V obdobju, ko pravimo, da je večina vozil brez duše, zgolj prodajno usmerjen artikel, BMW preseneti z novim najmanjšim M modelom, ki sliši na ime BMW M2. Zakaj takšen uvod?

Okoli leta 1970 je BMW predstavil model 2002 Turbo. Avtomobil s športnim pedigrejem, ki je dvigoval srčni utrip takratnim športnim navdušencem. Nekaj let nazaj je BMW predstavil strupenega BMW 1 M coupeja, ki je z razpordano serijo in svojo vozno dinamiko poskrbel, da njegova vrednost ne pade, zaradi česar je eden najbolj zaželenih modelov BMW nove dobe. Danes je zgodovina poskrbela, da je BMW M2, naslednik prej omenjenih modelov, pred veliko preizkušnjo. Bo izpolnil pričakovanja?

Pred vami je verjetno najbolj igriv in zabaven M. BMW M2 se ponaša s 3,0-litrskim agregatom, ki ima 370 KM in 465 Nm. S funkcijo "overboost" zver poišče in vozniku priskrbi še dodatnih 35 Nm. Moči ni nikoli dovolj, pravijo.

Zaradi 7-stopenjskega DCT menjalnika z dvojno sklopko BMW M2 pospeši do 100 km/h v samo 4,5 sekundah, največja hitrost 250 km/h pa je elektronsko omejena.

bmw-m2-strup-je-v-majhnih-steklenickah-1444934134

Dodani vznemrljivi funkciji launch control in BMW Smoky Burnout

Novi BMW M2 coupé z lahko aluminijasto sprednjo in zadnjo premo iz modelov BMW M3/M4, kovanimi 19-palčnimi aluminijastimi platišči s kombiniranimi pnevmatikami, krmiljenjem M Servotronic z dvema nastavitvama in primerno učinkovitimi zavornimi koluti v sestavljeni konstrukciji znova dviguje standarde v razredu visokozmogljivih kompaktnih športnih avtomobilov na področju vozne dinamike.

GALERIJA

Svoje doda tudi elektronsko krmiljen aktivni diferencial M, ki optimizira vlečno silo in smerno stabilnost. Užitek v vožnji pa je še večji z vklopljenim načinom vožnje M Dynamic Mode (MDM) sistema za elektronski nadzor stabilnosti. MDM omogoča zdrs koles in s tem zmerne, nadzorovane manevre na dirkalni stezi.

BMW M2 - kdaj bo na voljo?

Najbolj dinamičen BMW naj bi v prodajne salone prišel marca prihodnje leto. Cena uradno za slovenski trg še ni znana, toda v Angliji bo zanj potrebno odšteti okoli 60 evrskih tisočakov.

  • Vir: BMW
  • Foto: BMW

AKTUALNO