Avtonomna tesla model S že čez nekaj mesecev

  • 24.03.2015
  • Andrej Jama
#

Pretekli teden je bilo veliko navdušenja nad novimi funkcijami, ki jih bo omogočila nadgradnja tesla model S. Generalni direktor in ustanovitelj Tesla Motors, Elon Musk, nas je vsak dan "dražil" s tviti, kjer je obljubljal vzpon tesle S visoko nad konkurenco.

Lansko jesen je Tesla oznanila funkcijo "avtopilot", ki je modelu S dala nekaj osnovnih avtonomnih lastnosti, kot sta npr. prepoznava prometnih znakov, menjava pasu ipd. Sčasoma naj bi bil avtopilot nadgrajen z novimi funkcijami, ki bi naredile vozilo še bolj varno. Takrat pri Tesli niso dali nobenega časovnega okvira, kdaj in v kolikšni meri bo model S avtonomen... do sedaj!

Čez približno 3 mesece je napovedana nova posodobitev tesle model S, ki naj bi omogočila temu električnemu avtomobilu, da bi se lahko avtonomno peljal po lokalnih cestah in avtocestah. Musk je povedal, da bo "samovozeča tehnologija" že lahko vozila po urbanih predelih, a se bo avtopilot na teh območjih zaradi varnosti samodejno izklopil.

avtonomna-tesla-model-s-ze-cez-nekaj-mesecev-1427195147

Musk je o novi posodobitvi povedal:

"Tehnično gledano bo tesla S vozila od parkirišča do parkirišča, a na začetku ne bomo omogočili popolne avtonomnosti, saj v urbanih predelih velikokrat ni ustreznih prometnih znakov in obstaja možnost, da bodo otroci nepričakovano stekli na cesto,"

in še dodal nekaj besed o avtonomnih vozilih in izzivih pri izdelavi:

"Izdelava avtonomnega vozila je veliko lažja, kot mnogi mislijo da je. Najtežje je izdelati program za vožnjo med 25 in 80 km/h. Pri tej hitrosti se dogaja marsikaj nepredvidljivega - zapore cest, kolesarji, nepazljivi pešci, odprti jaški, težje poškodovana cestišča itd. Ko si nad to hitrostjo stvari postanejo lažje, spisek nepredvidenih ovir se zmanjša. Avtonomna vozila bomo kmalu vzeli kot nekaj vsakdanjega. Na začetku bo težko, a bo rešilo veliko življenj."

Nova posodobitev bo "avtopilotu" dodala funkcijo, da pokličete teslo S preko mobilnega telefona ali obratno, pošljete avtomobil, da se parkira sam - ta funkcija bo za začetek možna le na zasebnih parkiriščih.

Elon Musk: "Ljudje smo prenevarni, da bi vozili."

Musk je na nedavni NVIDIA konferenci povedal, da bodo nekoč ne-avtonomni avtomobili (torej taki, kot jih vozimo danes) prepovedani in bodo samovozeča vozila tako običajna kot so npr. dvigala - včasih je bil v vsakem dvigalu človeški upravljavec, potem so naredili elekrično vezje in sedaj lahko vsak upravlja z njim. Musk je namreč mnenja, da smo ljudje prenevarni, da bi upravljali vozilo in ko bodo avtonomna vozila v množični proizvodnji, je edino logično da zakonsko prepovemo človeško vodena vozila.

Omenjene "avtonomne posodobitve" bodo prišle z nadgradnjo 7.0. Že v prihodnjih tednih pa bo na voljo nadgradnja 6.2, ki naj bi rešila pomisleke za nakup električnega avtomobila v smislu dosega z enim polnjenjem, hkrati bodo izboljšani pospeški in zaviranje, nova končna hitrost bo 250 km/h (za model S P85D) in nekaj varnostnih funkcij, kot so avtomatično zaviranje v sili in opozorila za mrtvi kot.


AKTUALNO