Avtomobil, ki je pisal zgodovino avtomobilizma v Španiji

  • 05.08.2013
  • Uredništvo
#

Pred 40 leti, 31. julija 1973, je s tekočega traku tovarne v Zoni Franci (Barcelona) zapeljal zadnji SEAT 600. To je avto, ki je postavil nov mejnik v zgodovini španske družbe, saj je z njim avtomobil postal dostopen širokemu krogu Špancev. V zadnjih štirih desetletjih je avtomobilska industrija doživela velik napredek in segment praktičnih kompaktnih vozil danes pri znamki SEAT zastopa Mii.

SEAT 600 je ikona, ki je v letih počasnega okrevanja po državljanski vojni dala zagon avtomobilizmu v Španiji. Noben drug model se ni tako močno zasidral v špansko kolektivno zavest. Za ljudi je prijeten spomin in jih opominja, kaj je bilo nekoč mogoče videti na vseh ulicah in cestah. Starejše generacije se še vedno spomnijo, da so se v njem z očeti učile, kako se vozi avto.Avtomobil je v 50., 60. in celo v 70. letih postal nepogrešljiv član številnih španskih družin. Številni otroci, vnuki in pravnuki so leta poslušali zgodbe o "slavnih" popotovanjih. Ko si se v tistem času odpravil na pot z avtomobilom, je bila to že sama po sebi posebna avantura. Razlogov za to je bilo več: slabe komunikacijske povezave, majhna zmogljivost avtomobilov in nezanesljivo delovanje, ki se ne more primerjati z današnjo tehnologijo.

Na voljo že za 63.000 pezet

Številne družine iz delavskega razreda so si z modelom 600 uresničile sanje o lastnem avtomobilu. Avto je bil naprodaj za okoli 63.000 pezet, kar danes znaša 378,54 evra. To je še en nazoren primer, kako močno so se stvari spremenile.

Z novim avtomobilom si se od trgovca lahko odpeljal šele po dolgem obdobju napetega pričakovanja, ki se je začelo že več tednov ali mesecev prej, ko je bilo oddano naročilo. Povpraševanje po modelu 600 je bilo tako veliko, da se je do leta 1958 proizvodnja povečala za šestkrat.

Do 28 konjskih moči

SEAT 600 je na začetku imel motor z gibno prostornino 633 cm3. Iz nje je črpal moč od 13 kW (18 KM) do 15 kW (20 KM). Izdelovali so ga šest let. Prostornino so nato povečali na 767 cm3 in pri izvedbah D, E in L Especial je motor razvil 18 kW (25 KM), kasneje pa 21 kW (28 KM). Navedene izvedbe so izdelovali naslednjih deset let.

  • Vir: Seat
  • Foto: Seat

AKTUALNO