Avtobusne postaje, ki v 15 sekundah napolnijo električne avtobuse

  • 21.11.2013
  • Žane Kurent
#

TOSA je inovativen sistem za polnjenje električnih avtobusov, ki potrebuje zgolj 15 sekund, da avtobus napolni s potrebno energijo. Prvi testi že uspešno potekajo v švicarski Ženevi.

V marsikaterem mestu so avtobusi, oziroma tramvaji priklopljeni na električno omrežje, ki se prepleta nekaj metrov nad nami. V večini slovenskih mest imamo klasične avtobuse na fosilna goriva, čeprav ima ljubljanski LPP že nekaj bolj ekolološko osveščenih avtobusov. Toda švicerska pogruntavščina je korak pred vsemi. Njihovi električni avtobusi za svoje delovanje ne potrebujejo grde žične napeljave, temveč se polnijo med postanki na postajališčih.

Elektrika se pridobiva iz hidroelektrarn

Ob zaustavitvi avtobusa, laser poišče pravo lokacijo polnjenja, nakar se mehanizem poveže z električno polnilnico, ki v 15 sekundah potisne proti baterijam 400 kilowattov moči. Ravno toliko potrebujejo tudi potniki, da izstopijo ali vstopijo.

Vse kaže na to, da je Ženeva na pravi poti, da postane prvo mesto na svetu z "zelenim" javnim prevozom. Misel, da bi kaj takšnega v bližnji prihodnosti videl v slovenskih mestih, je več kot pretirana.

  • Vir: Mashable
  • Foto: TOSA

AKTUALNO