Audi TT - predstavitev in cena

  • 04.02.2015
  • Aleš Kerbler
#

Kdo bi si mislil, da je audi TT na cesti prisoten že skoraj 20 let? Leta 1998 je bila predstavljena prva generacija audija TT, letos pa smo dočakali tretjo, ki obljublja preporod blagovne znamke audi. Navsezadnje bodo vsi prihajajoči audiji oblikovno izredno podobni novemu audiju TT.

Kaj so značilnosti novega audija TT?

Audi TT je povzel oblikovni jezik nove generacije. Ostre linije, agresiven izgled, velike zračne odprtine v odbijaču in emblem na pokrovu motorja. Na voljo so platišča s premerom do 20 palcev. Razred zase pa je športni paket S line, ki nudi številno dodatno opremo za več udobja in športne naravnanosti.

V notranjosti novega audija TT je potrebno poudariti dve stvari: integrirano upravljanje klimatske naprave z zaslonom v prezračevalnih šobah in virtualni prikazovalnik z vsemi funkcijami multimedijskega sistema MMI, ki se skriva za volanom.

audi-tt-predstavitev-in-cena-1423037936

Namesto klasičnih merilnikov je prisoten 12,3-palčni LCD zaslon z izjemno natančno ločljivostjo 1440x540 točk. Dovolj površine za prikaz zemljiva in ostalih grafičnih podatkov.

Audijevi inženirji so poskrbeli tudi za izpopolnjen samodejni menjalnik S tronic; 6-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko, pri kateremu prestavni časi znašajo le nekaj stotink sekunde, prestavljanje pa poteka skoraj brez prekinitve vlečne sile. Menjalnik S tronic se lahko pohvali tudi s hitrim speljevanjem Launch Control.

audi-tt-predstavitev-in-cena-1423037911

Audi TT na voljo tudi  sistemom quattro

Z novim audijem TT je napočil čas tudi za novo generacijo štirikolesnega pogona quattro. Povsem prilagodljivo porazdeljevanje navora vse do 100% pogonske moči na eno premo, s čimer voznik pridobi izrazito vozno dinamiko in več stabilnosti.

Audi TT - delovanje matričnih žarometov

Audi magnetic ride

V kolikor se odločite za najhitrejšo izvedenko audi TTS, potem že imate serijsko vgrajen sisitem audi magnetic ride, ki s pomočjo elektronsko uravnavanega magnetnega polja avtomatsko in v delčku sekunde prilagodi blaženje podvozja posamezni vozni situaciji.

audi-tt-predstavitev-in-cena-1423037903

O audiju TTS

Audi TTS lahko nemudoma prepoznamo. Pogosto bo viden v kričeči rdeči barvi z oznako TTS na zadku, najpomembnejši pa je zmogljiv 2,0-litrski TFSI motor z 228 kW (310 KM) in serijskim štirikolesnim pogonom quattro. Novi TTS je 10 mm nižji in opremljen z naprednim blažilnim sistemom audi magnetic ride, med opremo pa najdemo tudi športna S sedeža, posebna lita platišča, dekorativne elemente v slogu TTS in virtualni prikazovalnik s štoparico.

GALERIJA

Motorji in cena

Audi TT je na voljo od 38.020 evorv. Toliko stane coupe različica z 2,0 TFSI motorjem s 169 kW (230 KM) in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Različica TT roadster je dražja za nekaj več kot 2 tisočaka. Cena audija TTS se giblje med 53.960 in 57.290 evri.

  • Foto: AvtoArena.si, Audi

AKTUALNO