Audi spreminja avtomobilsko električno omrežje na 48-voltno

  • 26.08.2014
  • Uredništvo
#

Audi bo del svojega avtomobilskega električnega omrežja z 12-voltnega spremenil na 48-voltnega. To je pomemben tehnični gradnik, s katerim bo mogoče v avtomobile integrirati nove tehnologije ter obenem izboljšati njihovo moč in učinkovitost. 

Možnosti 48 voltnega omrežja je Audi pred kratkim predstavil z nosilcema novih tehnologij, modeloma Audi A6 TDI concept in RS 5 TDI concept. Oba sta opremljena z elektri¬čno gnanim kompresorjem, ki deluje neodvisno od obremenitve motorja in s tem pomembno izboljšuje pospeševanje vozila. Z 48 voltno tehnologijo je poleg tega mogoče zelo dobro realizirati komfortne sisteme v dinamičnem delu podvozja. 

V trenutno najbolj izpopolnjeni različici se kompaktna litij ionska baterija z napetostjo 48 voltov uporablja kot vir energije v fazah, ko je motor izključen; DC /DC pretvornik je uporabljen za priklop 12 voltnega električnega omrežja. Litij ionska baterija deluje v povezavi z novim, učinkovitejšim generatorjem, ki pogon spremeni v pasivni hibrid. Takšen koncept omogoča veliko možnosti za zagon, krmiljenje in deaktiviranje motorja z notranjim zgorevanjem glede na potrebe. Zmogljivi generator doseže rekuperacijsko moč 10 kW, kar je veliko več, kot je možno danes. Skupno je na ta način mogoče prihraniti do 10 g CO2 na kilometer, kar ustreza količini pribl. 0,4 litra goriva na 100 kilometrov.

  • Vir: Audi
  • Foto: Audi

AKTUALNO