Android Auto – novi multimedijski vmesnik, ki bo konkuriral Applovemu CarPlay

  • 30.06.2014
  • Nejc Kovačič
#

Letos je Apple predstavil svoj koncept vmesnika za avtomobile, imenovan CarPlay. Največji rival Android, pod vodstvom Googla, ni dolgo čakal na odgovor. V sredo, 25. junija, so predstavili Android Auto, ki obljublja popolno integracijo Android naprave za vozila. Glavni namen Googla je zmanjšanje uporabe pametnih telefonov med vožnjo, tako da bi lahko imeli vozniki oči ves čas uprte na cesto. Vsi se zavedamo, da danes redkokatera vožnja poteka brez telefonskega klica ali sporočila. Če ne drugega, preverimo stanje na cestah oziroma začrtano pot na Google Maps.

android-auto-ndash-novi-multimedijski-vmesnik-ki-bo-konkuriral-applovemu-carplay-1404132958

Android Auto bi tako ponudil preprost vmesnik, ki bi se vključil takoj ob USB povezavi telefona z avtomobilom. Omogočal bi glasovno branje sporočil in glasovno odgovarjanje s pritiskom na gumb na volanu. Storitev omogoča tudi prostoročno telefoniranje in pa predvajanje glasbe preko Google Play Music. Android pušča proste roke razvijalcem, tako da lahko pričakujemo celo vrsto različnih aplikacij namenjenih za uporabo v vozilu.

Veliko avtomobilskih znamk je že potrdilo sodelovanje z Googlom. Med njimi so audi, fiat, koncern volkswagen, GM, renault, nissan, honda, hyundai, kia, ford, mazda, mitsubishi, subaru, suzuki in volvo. Lahko še omenimo, da sta honda in volvo potrdila sodelovanje z obema ponudnikoma, kar pomeni, da bo avto prepoznal in se prilagodil vmesniku na katerega bo priključen.

Prvo vozilo z integriranim Android Auto sistemom bo hyundai sonata, ki prihaja na trg konec letošnjega leta. Zanimivo bo spremljati razvoj vmesnikov za avtomobile, saj sta tako Google kot Apple vodilna na svojem področju in lahko se zgodi, da bo marsikatera znamka opustila razvijanje lastnih sistemov ter prepustila delo enemu od tehnoloških gigantov.

android-auto-ndash-novi-multimedijski-vmesnik-ki-bo-konkuriral-applovemu-carplay-1404132957

  • Vir: Google

AKTUALNO