Ali sneg vpliva na vožnjo avtonomnega vozila?

  • 15.01.2016
  • Uredništvo
#

Ford kot prvi v avtomobilski panogi izvaja preizkuse avtonomnih vozil v zasneženem okolju – to je velik korak pri uresničevanju načrta, da bodo avtonomna vozila na voljo milijonom uporabnikov po vsem svetu.

“Da se avto sam pelje v popolnem vremenu, je eno,” pravi Jim McBride, Fordov tehnični vodja za področje avtonomnih vozil. “Nekaj povsem drugega pa je, če tipala vozila ne ‘vidijo’ ceste, ker je prekrita s snegom. Vreme je le redkokdaj popolno in zato testiramo avtonomna vozila tudi v zimskih pogojih – približno 70 odstotkov prebivalcev ZDA živi na območjih, kjer se redno srečujejo s snegom.”

Fordovo zimsko testiranje poteka v Michiganu, vključno s poligonom Mcity – skoraj 13 hektarov veliki simulaciji dejanskega urbanega okolja na Univerzi v Michiganu.Povsem avtonomna vožnja se ne more zanašati na sistem GPS, ki je natančen le do nekaj metrov – to ne zadošča za lokalizacijo ali identifikacijo položaja vozila. Ključnega pomena je, da avtonomno vozilo pozna svoj natančen položaj, ne le v mestu ali na ulici, temveč tudi glede dejanskega voznega pasu – odstopanje za nekaj centimetrov predstavlja veliko razliko.

kako-se-avtonomna-vozila-obnasajo-v-sneznih-razmerah-1454579159


Sistem LiDAR je veliko natančnejši od sistema GPS – položaj limuzine Fusion Hybrid na voznem pasu določi na centimeter natančno. LiDAR oddaja kratke pulze laserske svetlobe, da z njimi več milijonkrat v sekundi natančno zazna okolico in določi razdaljo do predmetov ter vozilu v realnem času omogoči ustvarjanje 3D-slike (visoke ločljivosti) vsega, kar ga obdaja.

Načrti za prihodnost
V začetku tega meseca je Ford napovedal svoj naslednji korak – svojo floto povsem avtonomnih razvojnih vozil bo potrojil, tako da bodo na cestah in poligonih v Kaliforniji, Arizoni in Michiganu preizkušali 30 vozil. Fordova flota avtonomnih vozil je največja med vsemi proizvajalci. Temelj tretje generacije avtonomnih vozil je ostala limuzina Fusion Hybrid, ki pa je zdaj opremljena s prvimi posebej za avtomobilsko panogo zasnovanimi tipali LiDAR s podaljšanim dosegom do 200 metrov, zato so primerna za uporabo v različnih scenarijih vožnje.

 

  • Vir: Ford
  • Foto: Ford

AKTUALNO