8 stvari, ki jih morate opraviti po nakupu rabljenega avtomobila

  • 12.11.2014
  • Žane Kurent
#

Denarja za nov avtomobil ni, obenem pa ne želite imeti dodatnega bremena z mesečnimi obroki naslednjih pet let. Torej je edina rešitev ugoden rabljen avtomobil, ki pa lahko kljub natančnemu pregledu pred nakupom, poskrbi za sive lase. Kaj torej storiti takoj po nakupu, da bo vaša vožnja čim manj stresna.

1. Registracija, zavarovanje, cestnina

Preden prevzamete vozilo, morate poskrbeti za ustrezno dokumentacijo. Vozilo morate prvo zavarovati, nato pa poravnati cestnino in avtomobil registrirati. Takrat prejmete tudi nove registrske tablice, ki imajo po novem drugačen zapis.

2. Odpeljite ga k mehaniku

Pred nakupom ni možno avtomobila podrobno pregledati, zato ga po nakupu odpeljite k mehaniku, ki mu zaupate. Naj opravi hitri servisni pregled, da boste bolj mirni pri nabiranju kilometrov z novim avtomobilom.

8-stvari-ki-jih-morate-opravite-po-nakupu-rabljenega-avtomobila-1415746442

3. Opravite reden servis

Nihče ne pozna bolje zgodovine avtomobila kot prejšnji lastnik, ki pa vam je lahko kakšno težavo tudi prekril, da bi avtomobil lažje prodal. Zato opravite manjši servis, ki vključuje zamenjavo filtrov in mazil.

4. Spoznajte avtomobil

Vzemite v roko navodila za uporabo in se naučite nekaj novega o vozilu. Morda pride prav še tako navidez nepomembna informacija, ki bi jo kasneje lahko resnično potrebovali.

8-stvari-ki-jih-morate-opravite-po-nakupu-rabljenega-avtomobila-1415746545

5. Avtomobil temeljito očistite

Vso umazanijo očistite in pospravite notranjost potniške kabine. Morda pri tem najdete še kakšno napako, ki bi jo bilo potrebno odpraviti.

6. Preverite zavore

Če niste zavor pregledali pred nakupom, storite to sedaj, da ne boste končali kot Fred Kremenček, ki svoje vozilo iz kamene dobe ustavlja s pomočjo nog. S prstom potipajte rob diskov, v kolikor je razmak visok, pomeni, da bo čas za menjavo zavor v kratkem.

8-stvari-ki-jih-morate-opravite-po-nakupu-rabljenega-avtomobila-1415746869

7. Preverite pnevmatike

Pnevmatike predstavljajo edini stik s cestiščem, zato preverite datum proizvodnje, obrabljenost in tlak v gumah

8. Vozite se, vozite se, vozite se...

Z avtomobilom opravite daljšo vožnjo. Odpravite se na izlet, naredite večjo količino kilometrov, saj se včasih napake pokažejo šele po daljši vožnji.

8-stvari-ki-jih-morate-opravite-po-nakupu-rabljenega-avtomobila-1415746737

  • Vir: Jalopnik

AKTUALNO